Alegeți cabina! Ce diferențe sunt față de sistemul „tour guide”

Ce este cabina interpreților?

Cabina este o mini-cameră specializată cu pereți transparenți, în care interpreții de eveniment au la dispoziție tot ce au nevoie pentru a-și face cât mai bine meseria. Este proiectată în acest scop și reprezintă standardul industriei, deoarece asigură cel mai bun cadru posibil pentru o interpretare vocală de calitate la evenimente de orice amploare. Este destinată comunicării mediate, nu celei directe.

De ce este cabina atât de specială?

  • are două console (sau mai multe, pentru evenimente foarte mari) unde stau interpreții în timpul evenimentului;
  • are o bună izolare fonică (protejând interpretul de zgomot și permițându-i să audă și să se concentreze doar asupra a ceea ce contează);
  • este dotată cu căști (pentru a auzi cât mai clar vorbitorii) și microfoane de calitate profesională (pentru a transmite mesajul vorbitorilor către public);
  • în cazurile ideale, oferă o vedere clară asupra scenei (pentru ca interpreții să poată înțelege mai bine tonul discursului și chiar să citească buzele vorbitorilor, dacă este necesar);
  • sunt disponibile pixuri și hârtie (pentru a-i ajuta pe interpreți să ia notițe utile).

Ce este un sistem „tour guide”?

Sistemul „tour guide” (eng. ghid/ghidaj turistic) este conceput pentru a ajuta ghizii să povestească, să dea instrucțiuni, să prezinte punctele de reper sau exponatele din muzee turiștilor sau vizitatorilor. Este conceput pentru mobilitate și este destinat transmiterii directe a mesajelor către un public limitat.

Acoperirea contează!

Sistemul de ghidaj turistic nu are aceeași acoperire pe care o are cabina, deoarece aceasta folosește în plus dispozitive specializate care transmit sunetul pe o rază mai mare, acoperind astfel o suprafață mai mare și, în consecință, permițând o audiență mai mare.

Atunci când evenimentul are loc într-o sală mică, cu puțini participanți, sistemul tour guide ar putea fi o soluție de compromis, dar nu este ceea ce ar recomanda profesioniștii. Situația se îmbunătățește dacă:

  • interpretul se poate conecta la mixerul audio și, astfel, poate auzi în căști tot ceea ce spune vorbitorul;
  • participanții au microfoane (ceea ce este o situație rară în sistemul tour guide, în care interpretul aude de obicei ceea ce se vorbește în sală fără accesorii, doar de la sonorizarea sălii).

În cazul în care serviciile de interpretare sunt necesare pentru un tur (delegații și tururi de fabrică, de exemplu), deoarece oferă mobilitate, sistemul de ghidaj turistic este într-adevăr soluția, dar nu este cazul evenimentelor cu scenă și cu scaune.

Provocările sistemului de ghidaj turistic

Recepționarea mesajului

Atunci când interpreții folosesc acest sistem la evenimente, ei se confruntă cu mai multe provocări care uneori le îngreunează foarte mult munca. Una dintre acestea este buna recepție a discursului, aceasta fiind printre factorii-cheie în furnizarea unor servicii de interpretare de calitate. Dacă interpretul nu aude clar mesajul, nu poate interpreta. Într-un cadru în care organizatorul evenimentului preferă sistemul tour guide, interpretul aude toate sunetele din încăpere și trebuie să separe mental informația de zgomotul de fond; vocea vorbitorului nu este transmisă interpretului prin căști direct de la microfonul vorbitorului, așa cum se întâmplă în cazul utilizării unei cabine. Vorbitorul se poate îndepărta de interpret în timpul evenimentului și poate fi dificil pentru acesta să îl urmărească, cineva din public poate șopti ceva unui prieten, acustica sălii poate înăbuși vocile sau amplifica foșnetele și toate acestea pot deveni un coșmar pentru interpretare, în special la evenimentele care găzduiesc mai mult de câteva persoane.

Transmiterea mesajului

În sistemul tour guide, interpretul dispune de o lavalieră. Acesta este un microfon profesional portabil ce poate fi de calitate mai slabă, și care nu poate fi ușor pus pe mute. Lavaliera este făcută să capteze toate sunetele, iar dacă interpretul tușește, respiră puțin mai greu sau bea apă, toate acestea sunt transmise către urechile ascultătorilor și, de obicei, sunt amplificate, astfel încât ajung la public la un volum neplăcut.

Concluzia clară este că sistemul tour guide nu este un sistem pentru interpretare simultană, ci pentru… tururi ghidate! Deși poate părea o soluție interactivă, în realitate nu face decât să adauge zgomot mesajului și un stres inutil pentru interpret.

De ce ați alege sistemul tour guide în locul cabinei?

Uneori, organizatorii de evenimente se tem că spațiul disponibil este prea mic pentru a înghesui acolo și o cabină sau pur și simplu nu o doresc în sală, deoarece nu este foarte atractivă vizual și ridică probleme de branding și decor. În aceste situații, ca profesioniști, noi venim întotdeauna cu soluții. Putem amplasa cabina în afara sălii și o putem dota cu un ecran TV pentru transmiterea în direct a discursurilor. Putem găsi modalități de a adăuga interactivitate evenimentului dumneavoastră ori de câte ori este necesar, detașând un interpret în sala de evenimente la momentul potrivit (de obicei pentru sesiunile de întrebări și răspunsuri) sau pe tot parcursul evenimentului.

Putem rezolva problemele potențiale și vom colabora cu dumneavoastră pentru a vă ușura viața de organizator și pentru a vă asigura succesul evenimentului.

Dar vă rugăm să alegeți cabina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la Transl8.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: